Müsilaj Marmara’ya Geri Mi Dönüyor?

Posted by

Marmara Belediyeler Birliği’nin 8 Haziran Marmara Denizi Günü kapsamında düzenlediği programda bir araya gelen bilim insanları, Marmara Denizi’nin mevcut durumunu ve deniz biyolojisi üzerindeki olası tehlikeleri tartıştı.

MÜSİLAJ TEHLİKESİ BU YAZ DÜŞÜK

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Dr. İbrahim Tan, son dönemde artan hava sıcaklıklarına rağmen bu yaz Marmara Denizi’nde müsilaj oluşma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Tan, müsilajın sadece kirlilik veya iklim değişikliği gibi tek bir faktöre bağlı olmadığını, bunların bir bütünün sonucu olduğunu vurguladı.

Tan, “Müsilaj dediğinizde sadece bir faktöre bağlı değil; sadece kirlilik ya da iklim diyemeyiz. Bunlar bir bütünün, kapsayan sürecin sonunda oluştu ve dönem dönem de oluyor. Baskıları Marmara Denizi üzerinden almadığınız sürece tekrardan olması olası bir durum. Lakin, şu anda böyle bir durum yakın zamanda gözükmüyor. Bu yaz için olası görmüyorum. Fakat durgun bir dönem olur, sıcaklıklar böyle artmaya devam ederse olabilir. Şu an olabileceği dönemi geçtik” dedi.

Alg patlamalarının zaman zaman normal olduğunu dile getiren Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabi ki alg patlamaları oluyor. Onlar da önemli son dönemde mesela pas rengi gibi kırmızı bir renge dönüşmesi görülmesi bu da farklı türlerin çıktığını gösteriyor. Üretken bir deniz, yakın zamanda olmasa bile bundan sonra da olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu yaz için müsilajı çok olası görmüyorum. Ama sonuçta durgun bir dönem olursa, sıcaklıklar böyle devam ederse, artarsa ve durgun bir dönem olursa olabilir de. Ama şu anda bence olacağı dönemi geçtik. 2021 yılını hatırlarsanız sıcak bir kış geçmiş ve meteorolojik anlamda durgun bi dönemdi öyle bir süreç sonucu oluşmuş bir durumdu diye düşünüyorum.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir